Beste Diaan,
De kunst van het bereiden en drinken van Japanse thee is als een dans tussen eenvoud en verfijning. Elke slok neemt je mee op een reis naar de serene tuinen van Japan, waar de theeblaadjes zorgvuldig worden geplukt en met vakmanschap worden verwerkt. Het is een moment van rust en harmonie, waarin je de subtiele nuances van smaak en aroma ontdekt. Japanse thee is meer dan een drank, het is een manier om te verbinden met de natuur, de cultuur en de tradities van het land. Laat elke kop je verwarmen, inspireren en in vervoering brengen.
|
Japan heeft 28 soorten thee, mits je alle blends niet meetelt. Ik neem je graag me naar de meest bekende soorten. Wist je overigens dat Japanners niet van verspilling houden en dus alles van de plant gebruiken? Mooi toch.
Inmiddels heb ik een flinke collectie Japanse thee voor je opgebouwd. Tijd voor een mooi overzicht. Geniet van de thee, 💚 Anneke |
|
|
Shincha de eerste pluk (First Flush) van het seizoen. "Shincha" en "Ichibancha" zijn dezelfde thee, alleen de naam is anders. Het belangrijkste kenmerk van Shincha is de verfrissende en verkwikkende geur van nieuwe bladeren. Shincha heeft ook een laag catechine- en cafeïnegehalte, waardoor hij minder bitter en wrang is in vergelijking met latere flushes van het seizoen. Shincha heeft de neiging een hoger gehalte aan aminozuren (theanine) te hebben, waardoor het een volle smaak en zoetheid heeft.
|
|
|
Sencha is de meest voorkomende soort Japanse groene thee en wordt in de meeste Japanse huishoudens dagelijks gezet en geserveerd. Sencha heeft een milde grassige smaak die licht zoet kan smaken. Kort nadat de sencha is geoogst wordt hij gestoomd en gerold.
| | |
|
De thee van de hoogste kwaliteit wordt met de hand geoogst, een beoefening die bekend staat als Tezumi (手摘み), terwijl het merendeel van de Japanse thee machinaal wordt geschoren. Alle onze Japanse specialiteiten zijn hand geoogst. |
|
|
Gyokuro wordt gemaakt van de eerste pluk van theebladeren. Deze schaduwthee wordt ongeveer 20 dagen met netten uit het zonlicht gezet voordat hij wordt geoogst en verwerkt. Door de hoeveelheid licht te beperken die de nieuwe groeiende scheuten bereiken, wordt de aanmaak van catechinen uit aminozuren (theanine) onderdrukt, wat resulteert in een lagere wrangheid en een rijkere smaak. Een van de unieke kenmerken van de Gyokuro is het aroma dat lijkt op nori-zeewier.
Gyokuro is de hoogste kwaliteit thee die verkrijgbaar is. |
|
|
| Gyokuro Mikoto Biologisch
|
| | Gyokuro Tokiwa Biologisch |
|
|
Kabusecha is ook een schaduwthee en wordt 5 tot 10 dagen voor de oogst uit het directe zonlicht gezet. Hierdoor kunnen de nieuwe bladscheuten groeien zonder zonlicht, waardoor de thee een donkerder groene kleur krijgt. Kabusecha heeft een volle smaak en is minder wrang dan Sencha. |
| Japan Kabusecha Asuka Biologisch Premium |
|
|
|
Nadat de tweede flush theeblaadjes is geoogst, blijft de theeplant groeien. Bancha-thee wordt gemaakt van de latere flushes van stevigere bladeren en stengels. Het is een grove thee. De lagere kwaliteit van Bancha maakt hem minder duur dan Gyokuro en Sencha, maar hij is zeker niet minder lekker. Bancha is een populaire en veel geserveerde thee vooral bij de maaltijd. |
|
|
Houjicha wordt gemaakt van de resten van Bancha of andere soorten Japanse groene thee. Houjicha wordt in een pan geroosterd nadat hij bij een temperatuur van ongeveer 200 graden Celsius is gedroogd en onmiddellijk is afgekoeld. Dit geeft hem een bruine kleur. Door de thee te roosteren wordt de cafeïne gesublimeerd (verandert direct van vaste in gasvormige toestand) en maakt de Houjicha minder bitter. Daarom wordt gezegd dat het een thee is die gemakkelijk te drinken is voor kinderen. Hij heeft een hartig aroma en een heldere, lichte smaak.
|
| Japan Hojicha Sumire Biologisch |
|
|
Japan Tamaryokucha Mikazuki Bio |
|
Tamaryokucha, ook wel bekend als Guricha, onderscheidt zich van andere Japanse groene theeën door zijn gebogen, gekrulde bladeren. Tamaryokucha heeft een lichtere en zachtere smaak in vergelijking met andere Japanse groene theeën, met subtiele zoete en nootachtige tonen. Het heeft ook een aangename, licht kruidige afdronk. De thee wordt geproduceerd door stoombehandeling en het roosteren van de bladeren, wat resulteert in een heerlijke mix van zoetheid en complexiteit. |
|
|
Fukamushicha is een Japanse groene thee die bekend staat om zijn diepe stoombehandeling, waardoor de bladeren langer gestoomd worden dan bij andere groene theeën. Hierdoor ontstaat een intensere smaak en een levendige groene kleur. Fukamushicha heeft een volle en rijke smaak, met tonen van gras, zeewier en een lichte zoetheid. De thee heeft ook een zijdezachte textuur en een verkwikkend effect. |
|
Japan Fukamushicha Urara Biologisch |
|
|
|
Kukicha is eigenlijk wat overblijft na het zeven van Gyokuro en Sencha. Hij heeft een kenmerkend aroma en een milde smaak, net als Sencha. Bovendien smaakt Kukicha minder bitter dan Sencha en heeft het een verfrissende smaak, wat een klein verschil is met Sencha. Vanwege deze verschillen wordt Kukicha door sommige theeliefhebbers geprefereerd. |
|
|
Genmaicha is een bekende theemelange. De Bancha of Sencha wordt gemengd met "bruine rijst" (dat is rijst waarvan de zemelen nog op de korrel zitten). De geweekte en gestoomde bruine rijst wordt geroosterd en gepoft. Dit geeft hem een uitgesproken en geurig aroma. De combinatie van de smakelijkheid van geroosterde bruine rijst en de verfrissende smaak van Bancha of Sencha geeft het een aparte en aangename smaak. Omdat bruine rijst wordt bijgemengd (waardoor de hoeveelheid Bancha of Sencha afneemt), heeft Genmaicha een laag cafeïnegehalte, waardoor het een geschikte thee is voor kinderen.
|
| Japan Genmai-cha Biologisch
|
|
|
Japan Oolong Atarayo biologisch |
|
In tegenstelling tot de meeste Oolong-theeën die oorspronkelijk uit China komen, wordt Japanse Oolong-thee verbouwd en verwerkt met behulp van Japanse theeblaadjes en traditionele Japanse thee-productiemethoden. Het resultaat is een Oolong-thee met een eigen karakter en smaakprofiel. Japanse Oolong-thee kan variëren in smaak, maar het heeft over het algemeen een licht tot medium body met subtiele bloemige en fruitige tonen. Het kan ook een vleugje zoetheid hebben en een verfrissende afdronk
|
|
|
Benifuuki zwarte thee is een bijzondere variatie van zwarte thee die wordt geproduceerd van de Benifuuki cultivar in Japan. Deze thee heeft een uniek smaakprofiel dat een combinatie is van de kenmerkende karakteristieken van zwarte thee en de specifieke eigenschappen van de Benifuuki cultivar. Het resultaat is een zwarte thee met een volle smaak, aardse tonen en een lichtzoete nasmaak. Benifuuki zwarte thee wordt gewaardeerd om zijn rijke aroma en de aanwezigheid van antioxidanten, zoals catechines en vitamine C.
|
| Japan Benifuuki Premium Biologisch |
|
|
Je ontvangt deze e-mail omdat je klant bent van de Theeplantage en/of omdat je geabonneerd bent op onze nieuwsbrief. Wil je geen e-mails meer ontvangen? Uitschrijven doe je eenvoudig en snel door hier te klikken. |
|
|
|